Waipu

Waipu je malé městečko se skotským dědictvím v Bream Bay v severozápadní části Nového Zélandu. Vrcholem jsou každoroční Highland Games pořádané na Nový rok. Nedaleko města jsou Glowworm Waipu Caves, které obsahují významnou populaci svítících červů.

Glowworm

Glowworm je obecný název pro různé skupiny hmyzích larev, které září bioluminiscencí.Patří sem 4 skupiny brouků. Jejich světlo může být vyzařováno jako záblesky nebo jako konstantní záře. Obvykle se pohybuje v rozmezí od zelené, žluté až po oranžovou.Další skupinou jsou 3 rody houbovitých komárů v larvální fázi. Vytvářejí modrozelené světlo. Larvy tvoří lepkavé pavučiny, aby chytily potravu. Nacházejí se v jeskyních, převisech, skalních dutinách a dalších chráněných, mokrých oblastech. 

Vzhledem k tomu, že tento úkaz je myslím k vidění pouze na Novém Zélandu, je většina jeskyní s průvodcem a musí se za návštěvu platit. Návštěva Glowworm jeskyní patří také mezi TOP místa, která zde můžete navštívit. Mě se ale podařilo najít jeskyně ve Waipu, které jsou FREE a jdete tzv. na vlastní nebezpečí. Ale ta výprava stála opravdu za to. Sice musíte počítat s tím, že se v jeskyni budete prodírat ledovou vodou, bahnem a kluzkými kameny…..záleží na vás, zda dáte přednost zničeným botám nebo to risknete jako my naboso, ale hluboko v jeskyni na vás čeká jedinečný zážitek, který jinde neuvidíte 🙂

Mangawhai

Mangawhai je lokalita kolem přístavu Mangawhai, kde před rokem 1940 začala těžba písku. Místo je zasazeno mezi Tichomořským prostředím a zemědělskou půdou.

Naše ubytování

A právě v této oblasti se nám u mola kousek od našeho ubytování podařilo zahlédnout rejnoka.

Další nádhernou vzpomínku budeme mít na procházku po Langs Beach a koupání v jižním Pacifiku.

Odpoledne strávené na farmě s alpakama

A konečně dochází i na Martinův splněný sen. Ještě než jsme se sem vydali, tak Martin prohlásil, že se musí určitě podívat na alpaky, a tak se mi podařilo najít jednu postarší dvojici, která alpaky chovala a domluvila s nimi odpolední program včetně výkladu o alpakách, chovu, zajímavostí, procházku, krmení a nakonec i seznámení s procesem stříhání alpak, zpracování vlny, rozpoznání kvality i konečné produkty. A stále nosím v hlavě fakt, že majitelka doma šije šály…. Říkala jsem si, že možná před zimou si jednu objednám. Jednak proto, že to není úplně běžná záležitost, a také protože ta vlna krásně hřeje a má dlouhou životnost. A co se týče našeho odpoledne s alpakama, tak mohu prohlásit, že můj nápad se dle radosti opravdu vydařil. Jen doufám, že jednoho dne si Martin nebude přát chovat alpaky osobně, protože je to jako u každého zvířete hromada práce, která vyžaduje čas a trpělivost.

Kategorie: Blog