Paihia

Paihia je hlavní turistické přímořské město přímo v srdci Bay of Islands na Severním ostrově Nového Zélandu. Místo, kde si místní lidé užívají skvělý životní styl, a potěší je, když ho sdílí s návštěvníky, kteří sem přijíždějí každé léto. A není divu, místo se chlubí bezpečnými zlato-písečnými plážemi a okolí je vhodné na vyhlídkové procházky. Pokud patříte k odvážlivcům, můžete si zaplavat s delfíny nebo pádlovat na kajaku kolem 144 ostrovů, kteří tvoří celou zátoku.

Paihia je mimo jiné hrdá na fakt, že byla uznána jako tzv. ‘Jewel of the Bay of Islands’. A sami to můžeme potvrdit. S ubytováním jsme zde měli opravdu štěstí a užívali si z balkónu nádherný výhled na zátoku. Kdyby byla možnost se sem znovu přijet podívat, rozhodně bych si přála bydlet na stejném místě.

Kawakawa (jméno po keři Kawakawa)

Na začátku 60.let 19.století zde bylo objeveno uhlí. V roce 1868 byla zprovozněna tramvajová dráha tažená koněm, která přepravovala uhlí z dolů do přístaviště Taumarere. V roce 1871 byly získány dvě parní lokomotivy a tramvaj byla modernizována na železniční standard. V roce 1884 byla otevřena železniční trať z Kawakawa do Opuy, která nahradila trať do přístaviště Taumarere. Bohužel v roce 1899 zničil rozsáhlý požár skoro všechny budovy a město bylo přestavěno. Současná železniční stanice byla postavena v roce 1911. Těžba uhlí skončila na počátku 20. století. Nyní je ekonomika města založena na zemědělství.

Město je nyní známé jako “Train Town”, protože Bay of Islands Vintage Railway se táhne uprostřed hlavní ulice na bývalé železniční trati Opua Branch.

Hundertwasser Toilets

Hundertwasser Toilets jsou veřejné toalety umístěné na hlavní ulici města Kawakawa. Stavba byla dokončena v roce 1999 a pojmenována po rakouském a novozelanském architektovi a vizuálním malíři Friedensreichovi Hundertwasserovi, který projekt navrhl a žil v Kawakawa až do své smrti v roce 2000. I přesto, že se jedná o veřejné toalety, jde i zároveň o umělecké dílo a turistickou atrakci.

Byly použity recyklované materiály, včetně vyhořelých skleněných lahví a cihel z bývalé pobočky Bank of New Zealand.

Kategorie: Blog