Stratford

Stratford je jediné město v okrese Stratford v regionu Taranaki ležící pod svahy Mount Taranaki / Egmont. Okres zahrnuje čtyři hlavní geologické rysy: vulkánský kužel Taranaki (2518 m), jeho přidruženou prstencovou planinu, povodí řeky Patea a zemi východního kopce. Prstencová pláň s jemným sklonem, bohatou sopečnou půdou a vysokou úrovní srážek poskytují velmi kvalitní pastviny a zemědělskou půdu.

Stratford je obklopen řadou malých vesnic a osad, je ale také vstupní bránou do 2 národních parků – Egmont a Whanganui.

Název

Dne 3. prosince 1877 bylo na návrh Williama Cromptona z Taranaki Waste Lands Board přijato jméno Stratford-upon-Patea (podobnost řeky Patea s řekou Avon v Anglii). V té době bylo navíc běžné pojmenovávat města podle místa narození významných britských mužů. „Spojení“ Williama Shakespearea vedlo k pojmenování 67 ulic podle Shakespearovských postav z 27 jeho her. Dnešní jediná Glockenspiel Clock Tower na Novém Zélandu hraje balkónovou scénu z Romea a Julie třikrát denně.

Mount Taranaki

Aktivní stratovulkán v oblasti Taranaki na západním pobřeží Severního ostrova Nového Zélandu. Vzhledem k podobnosti k hoře Fuji, poskytl Taranaki pozadí pro film Poslední Samuraj.

Název

Po mnoho století byla hora nazývána Taranaki Māori. V maorštině slovo tara znamená vrchol hory, a naki pochází ze slova ngaki, jehož význam je “zářící”, což odkazuje na zasněžené horní svahy. V rámci dohody s Ngā Iwi o Taranaki bude od roku 2020 hora oficiálně nazývána Taranaki Maunga.

New Zealand State Highway 43 / Forgotten World Highway

Dálnice Zapomenutého Světa – trasa po které jsme pokračovali po opuštění města Stratford. Jízda po dálnici trvá 3 hodiny a čeká vás drsná krajina. Projíždíte 3 sedly – Strathmore, Whangamomona a Tahora.

O několik kilometrů dál projíždíte tunelem Moki, který je někdy známý pod názvem Hobbit´s Hole (Hobití díra) a o kousek dál můžete odbočit k vodopádu Mount Damper Falls, který je 4. nejvyšším vodopádem na Severním ostrově.

Podle policie je tato silnice zařazena mezi 10 nejhorších silnic (nejméně bezpečných) na Novém Zélandu. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit fakt, že díky klikatému terénu a ostrým zatáčkám ani opětovné zdrogování kinedrylem při jízdě nepomohlo….

Whangamomona

V roce 1989 byla obec po překreslení hranic nově součástí okresu Manawatu-Wanganui. Obyvatelé ale protestovali, protože chtěli zůstat součástí regionu Taranaki, a dne 1. listopadu 1989 zde vyhlásili republiku. Ačkoli tah začal jako ostrý protest, obec začala pořádat pravidelně jednou za rok tzv. Den Republiky, během kterého se koná i hlasování prezidenta.

Kam pokračuje naše cesta?

Přes všechny klikaté zatáčky a sedla míříme k největšímu jezeru Nového Zélandu – Taupo.


Kategorie: Blog