Naše první ubytování po týdnu skončilo a my stáli před otázkou, kam dál. Naštěstí je tu spousta možností, jak si ubytování hledat a jak už máme zkušenost z naší cesty po Asii, dá se sehnat ubytování výměnou za pomoc hostitelům. K našemu zjištění tu moc není populární server Workaway, ale tzv. Woofing nebo HelpX. Tak jsme se za 20 EUR na stránky HelpX zaregistrovali. Zkusila jsem napsat 3 hostitelům, ze kterých nám jedna dvojice ubytování kousek od centra Aucklandu nabídla od 19.7. Na začátek to nebylo špatné. Do té doby nebude problém ubytování ve skromném hostelu sehnat.

Queen Street Backpackers Hostel

Díky zimní sezóně máme i tak trochu štěstí na ceny, protože jsou tu až o 5 NZD na osobu/noc nižší než po zbytek roku. A protože nám nevadí sdílené pokoje, zabookovali jsme si Mix Dorm. Hostel navíc nabízel wifi a snídaně v ceně, velkou společnou kuchyň a prádelnu. Pro jednoho byla cena za noc 19 NZD, tak jsme si rezervovalo hned 3 noci. Lokalitu bych vám přiblížila tak, jako kdybyste v Praze bydleli u Václavského náměstí ve Vodičkově ulici. Což odpovídalo nočnímu rušnému životu. Díky bohu za špunty do uší z letadla 🙂

Bonus pro nás:

Díky tomu, že hostel byl plně obsazen, museli nás bez jakéhokoli příplatku upgradovat do 2-lůžkového pokoje! Dalším bonusem byl email, který nám následující den přišel od jedné hostitelky, která potřebovala pomoct v domácnosti do 19.7.. Skvělá možnost jak přejít z jednoho dobrovolničení do druhého.

Poznávání a prouzkoumávání centra Aucklandu

V podstatě žádné překvapení nečekejte. Auckland je 7. nejkosmopolitnější město na světě, takže tu vidíte obchody, restaurace a značky z Ameriky a Evropy, stejně jako z Asie. Pokud si chcete koupit něco opravdu místního, je k dispozici mnoho obchodů se suvenýry nebo s oblečením, které je šito z merino vlny. Asi k mému největšímu překvapení bylo vidět velké množství bezdomovců (ležící nebo sedící) před obchody (se vším co mají – matrací, peřinama, nákupním košíkem atd.).

V celém centru uvidíte budovy staré a zrekonstruované, ale i moderní. Velká škoda při procházce centrem je to, že je spousta budov pod lešením a plachtou. Naopak co všude uvidíte, jsou autobusové zastávky. V Aucklandu nemají metro, takže autobus je tu jediná veřejná doprava. Velkým favoritem (stejně jako u nás) je možnost pronajmutí koloběžky nebo kola, ale lidé se chovají různě a tak není velkým překvapením, že se občas povalují i tam, kde nemají.

Bonus:

Jsem ráda, že jsme si s sebou vzali otoč kelímky a láhev na vodu. I zde jsou si vědomi nadbytečného odpadu, takže obsluha s úsměvem přijímá, když si na kafe nesete vlastní hrneček nebo kelímek a co se týče vody, tak po celém Novém Zélandu je voda z kohoutku pitná, takže si ji můžete natočit kdekoliv a navíc jsou po Aucklandu tzv. Drinking Station.

Přístav – místo k odpočinku i rodinnému posezení

Kolem přístavu se mi líbí projekt, který využívá kontejnery. Jeden byl představený jako obývací pokoj s knihovnou. Kdokoli sem může přijít, posadit se, číst, relaxovat a koukat na lodě. Nebo zde najdete velká dřevěná lehátka (min. pro 2 osoby), dětský park, vyhlídku (o spoustě restaurací a kavárniček ani nemluvím)….

Sky Tower – Nejvyšší atrakce ve městě

  • Telekomunikační a pozorovací věž vysoká 328 metrů.*
  • Nejvyšší stojící stavba na jižní polokouli a 25. nejvyšší věž na světě.
  • Je postavena tak, aby odolala 8,0 Richterovy stupnice při zemětřesení ve 20 km ohnisku.
  • Otevřena byla 3.8.1997.
  • Nachází se v centrální části Aucklandu.
  • V horní části věže se nachází jediná otočná restaurace, která se každou hodinu otočí o 360 stupňů.
  • Pro adrenalinové odvážlivce je z věže k dispozici SkyJump.
  • Věž se rozsvicí rüznými barvami na podporu několika charitativních organizací a při významných událostech.

Co říci na závěr

4 dny v rušném centru utekly rychle a my se mezitím přesunuli kousek dál na předměstí, kde začalo naše první novozélanské dobrovolničení.

Kategorie: Blog