Merlion – národní personifikace státu

Jméno je kombinací MER (znamenající moře) a LION (znamenající lev). Tělo ryby představuje původ Singapuru jako rybářské vesnice a hlava lva představuje původní název Singapuru.

Globální obchod, finanční a dopravní uzel rozprostírající se na 63 ostrovech. Představuje mnoho superlativ – k tomu napomáhá fakt, že je také vysoce hodnocen v oblasti zdravotní péče, vzdělávání, délky a kvality života, bydlení a osobní bezpečnosti. Někdy je také označován jako tzv. “The Garden City” z důvodu vysokého úsilí o ekologizaci. Tomuto námětu přispěla urbanizace, díky které ztratil Singapur 95% svého historického lesa a nyní je přírodní fauna a flóra přítomna pouze v přírodních rezervacích. I na silnicích je omezen počet osobních automobilů na omezení znečištění a dopravní zácpy.

Když už jsem nakousla dopravní situaci, tak ZKRATKA jedné společnosti zajišťující veřejnou dopravu je pro nás Čechy trošku usměvná 🙂

Pokud jde o nás, tak my jsme zvolili ten nejekologištější způsob dopravy – kolo. Na ulici máte možnost vybrat si, jaké chcete. Stáhnete sii aplikaci do mobilu, nahrajete kredit a poté odemknete. Když už kolo nepotřebujete, stačí ho někde zaparkovat a zamknout. Jednou se nám stalo, že po odemčení kola nebylo kolo plně funkční. Naštěstí jsme závadu nahlásili přes aplikaci a žádné peníze nám nestrhli.

A když jsem skončila u peněz, představím Vám i místní měnu – Singapurský dolar (SGD). Na aversní straně všech bankovek je vyobrazen první singapurský prezident Yusof bin Ishak. Mince i bankovky Singapuru mají stejné nominální hodnoty jako mince a bankovky Bruneje.

Marina Bay

Záliv nacházející v centrální oblasti Singapuru, ke kterému se váže několik příběhů. A začnu pro mužskou populaci tou nejatraktivnější – Singapore Grand Prix, který je součástí mistrovství světa FIA Formule 1. Odehrává se na okruhu Marina Bay Street. Část okruhu, kde závodníci jezdí, jsme během naší návštěvy viděli poté, co jsme prošli přes Helix Bridge. Konstrukce tohoto mostu byla inspirována dvoušroubovicí DNA.

Marina Bay Sands

2561-pokojový luxusní hotel se 150ti metrovým bazénem umístěným na vrcholu největší veřejné konzolové plošiny. A jak už říkal Kazma ve svém videu One Man Show s názvem Yes Man, můžete se v něm vykoupat, pokud jste v tomto hotelu ubytovaní. Aktuální cena za pokoj na jednu noc je cca 8000 kč – no nestojí ten bazén v oblacích za to? 🙂

ArtScience Muzeum – první světové muzeum Artscience

Budova připomíná svým tvarem lotosový květ. Má 21 galerií. Zajímavostí na budově je fakt, že využívá dešťovou vodu (která protéká střechou do jezírka do nejnižšího bodu budovy) pro použití na toaletách. Ekologie na prvním místě!

Esplanade Bridge

261 metrů dlouhý most, který byl vybudován z důvodu rychlejšího přístupu z Marina Centre do finanční čtvti Shenton Way. Od roku 2008 je most také součástí okruhu pro F1 Singapore Grand Prix a musí být po celou dobu trvání závodního víkendu uzavřen.

War Memorial Park

Památník byl pojmenován jako civilní válečný památník. Návrh čtyř pilířů má svůj význam – symbolizují čtyři hlavní rasy lidí žijících v Singapuru. Na základnu památníku byla napsána slova  ve čtyřech jazycích  (anglicky, mandarínsky, malajsky a tamilský). Slova “Památník civilních obětí japonské okupace 1942-1945”.

Letní Olympijské Hry mládeže 2010

První ročník Olympijských her mládeže hostil Singapur, který při závěrečném hlasování porazil Moskvu. Jde o mezinárodní multi-sportovní a kulturní akci mládeže v duchu Olympijských her. Nejúspěšnějším národem byla Čína.

Supertree Grove

Jsou to kontrukce ve tvaru stromů, které dominují Garden by the Bay. Měří 25 – 50 metrů a plní celou řadu funkcí např. výsadbu, stínování, ale také práci tzv. ekologických motorů. Konstrukce jsou domovem enkláv unikátních a exotických kapradin, vinic, orchidejí a také rozsáhlé sbírky bromeliadů. Jsou vybaveny ekologickými technologiemi, které napodobují ekologickou funkci stromů. V noci Supertrees ožívají světelnou a hudební show nazvanou OCBC Garden Rhapsody.

Co říci závěrem: Pokud cestujete a vidíte už několikáté místo se super moderními mrakodrapy, tak Vám přijde město možná trochu nudné. Musíte si ale umět najít způsob, jak si místo co nejlépe užít. Večer už to tady většinou přijde samo, kdy se začnou postupně rozsvicet světla.

Pro zajímavost mám ještě pár foto, kde můžete vidět super světelný lustr a řeku v obchodním centru. Pro některé země něco nevídaného, pro jiné zase zcela běžné jevy.