Severní část Nového Zélandu (Northland) je při cestování autem neustále zelená, klikatá a chvílema až neskutečně dlouhá, ale díky zastávkám které nás čekali, jsme mohli obdivovat další unikátní místa na světě.

Waipoua Kauri Forest

Waipoua a přilehlé lesy Mataraua a Waima tvoří největší zbývající část původního lesa v Northlandu. Většina lesního porostu byla totiž dříve kácena kvůli kvalitnímu a drahému dřevu nebo vypleněna z důvodu obsazení půdy pro zemědělství. Nyní jsou lesy pod ochranou Ministerstva ochrany přírody.

Waipoua je domovem stromů kauri (jedni z největších stromů na světě). Největší stromy kauri dosahují více než 50 metrů a obvod kmene může být až 16 metrů. Jejich stáří se odhaduje na více než 2000 let.

Údolí Waipoua má dlouhou historii maorské okupace, která pokračuje dodnes. Mayorové používali dřevo na stavbu lodí, pro řezbářství a stavbu domů. S příchodem evropských osadníků mezi 18. – 19. stoletím byly tyto lesy zdecimovány. Námořníci totiž kmeny mladých kauri stromů používali pro stožáry lodí a osadníci je v tom následovali.

Waipoua je domovem i stromu Tane Mahuta, který je označen za krále lesa. Jde o největší kauri strom na zemi s výškou 51,5 metrů s obvodem 13,77 metrů. Stáří se odhaduje kolem 1500 let.

V současné době čelí stromy kauri nové hrozbě – jedná se o houbovitou chorobu (kauri dieback). Zatím bohužel neexistuje žádný lék, který by nemoc zcela vyléčil. Jediné čím lidé mohou pomoct, je snížení jejího šíření tím, že si očistí boty a budou se vyhýbat kořenům stromů.

Setkání s Tasmánským mořem v oblasti Omapere

Tasmánské moře je okrajové moře jižního Tichého oceánu, ležící mezi Austrálií a Novým Zélandem. Bylo pojmenováno po nizozemském průzkumníkovi Abelovi Janszoonovi Tasmanovi (první Evropan, který narazil na Nový Zéland a Tasmánii).

Podle pověsti tuto zemi původně objevil Kupe, legendární polynéský průzkumník, který se v oblasti Omapere usadil v roce 925 nl. Ve 14. století byla oblast osídlena kmenem Ngapuhi a je považována za nejstarší osadu Maorů.

Kaitaia

Město nacházející se na úpatí poloostrova Aupouri a většinou poslední zastávka návštěvníků před cestou na Cape Reinga. Není divu, že slogan města zní: “Where journeys begin”

V dalším článku se můžete těšit na naší výpravu až na Cape Reinga 🙂 (dál na sever už to totiž nejde!)

Kategorie: Blog