Thajský ostrov v Andamanském moři poblíž hranic s Malajsií. Jeho název vznikl směsicí thajštiny a malajštiny. Je přibližně 3,5 km dlouhý, 2,5 km široký a tvarem připomíná bumerang. Je jedním z ostrovů, které patří do Národního parku Tarutao. Ještě před 20 lety zde žilo jen několik stovek místních obyvatel nazývaných “mořští cikáni”. Ti se živili převážně rybolovem, pěstováním rýže a zeleniny. V dnešní době v tom někteří pokračují, jiní pronikli do oblasti cestovního ruchu a nabízejí turistům např. suvenýry nebo výlety na lodi k okolním ostrůvkům.

Ostrov je dnes známý pro své nádherné podmořské prostředí a písečné pláže. K nejpopulárnějším činnostem proto patří šnorchlování a potápění. Mnoho potápěčů láká prohlédnout si vrak lodi Yong Hua, který se nalézá na dně oceánu nedaleko od západního pobřeží. 50 metrů dlouhá loď se potopila po požáru v roce 1996. Díky všem jeho přednostem je v hlavní sezóně velice přeplněn a bez rezervace domluvené dlouho dopředu není možné najít ubytování. Nápor a vysoké množství turistů ale velmi zatěžuje ekologii ostrova.

Cesta TAM

Vzhledem k blízké vzdálenosti ostrova Koh Lipe a Langkawi, je v hlavní sezóně možné jet přímým spojem, který trvá přibližně 1,5 hodiny. Jelikož jsme ale vyrazili mimo sezónu, čekala nás nejprve hodinová cesta lodí z přístavu Kuah na pevninu do provincie Satun v Thajsku. Poté následovalo imigrační oddělení, dále opět hodinová cesta taxi do jiného přístavu – Pak Bara, a na závěr proběhla poslední hodina jízdy menší lodí na ostrov Koh Lipe. Musím přiznat, že jsme měli velké štěstí s počasím. Bylo krásně a slunečno.

PS: tuhle cestu jsme podnikli v období, kdy se v Thajsku potopila nějaká loď s turisty, takže ani nemusím zmiňovat, jaké obavy probíhaly u rodičů v Čechách.

Ostrov očima cestovatelů

Už při příjezdu lodi na Sunrise beach nás okouzlila barva moře a nádherná pláž s bílým pískem. Na první pohled to vypadalo idylicky jako z katalogu, ale z předchozích zkušeností víme, že každé místo má i svou temnou stránku…. Jen to člověka dost mrzí, když vidí, jak se tak nádherná místa turismem ničí. Většina lidí si tu užívá pouze několik dní exotiky, moře a sluníčka, ale místní obyvatelé jsou tu pořád.

Díky tomu, že je ostrov maličký, si ho můžete celý projít po vlastních nohách. Samozřejmě, že místní vám hned nabízejí taxi službu, ale pokud sem někdy zavítáte, doporučuju procházku. Alespoň navíc uvidíte, jak ve skutečnosti vypadá život na ostrově (nejen okolí udržovaného a opečovávaného resortu, pláže a turistická místa).

Mimo-sezónní dovolená

Pokud budete mít štěstí jako my, užijete si ostrov mimo sezónu mnohem více než v hlavní sezóně. A důvod?

  • Nebudete mít problém najít ubytování na místě a ještě za nižší cenu než nabízejí na portálech typu booking.com apod.
  • Ceny jsou mnohem přívětivější (samozřejmě, že na ostrovech jsou ceny vždy vyšší – nějak se sem ty potraviny a jiné druhy zboží dopravit musí), ale jak jsme byli informováni, tak v hlavní sezóně nenajdete cenu jídla (k obědu nebo k večeři) pod 200 THB/porci. Např. klasické Pad Thai s kuřecím masem nás mimo sezónu stálo 80 THB a i když víme, že na pevnině se dá sehnat jen za 40 THB, pořád byla cena lepší než 200 THB!  (80 THB je asi 48 Kč, což je pořád levnější než v ČR)
  • Možná nejsou otevřené všechny obchůdky a restaurace, ale pořád jich je dost, abyste naplnili svoje bříško, uspokojili chuťové buňky vynikajícím desertem nebo ovocným šejkem a ještě si koupili nějaký suvenýr na památku.
  • Budete si užívat nejen prázdné uličky, restaurace a bary ale především pláže….to máte potom pocit, že jste na chvilku Tom Hanks ve filmu Trosečník a užíváte si krásu ostrova sami nebo pokud jste přijeli ve skupince, tak ještě s kamarády…to zní jako RÁJ ne?

I když je tenhle ostrov především na válečku u moře, opalování, šnorchlování a potápění, můžete se vydat i do džungle k buddhistickému chrámu. Upřímně jsem měla z toho místa trochu respekt. Nevím proč, ale v jeho okolí jsem neměla vnitřně vůbec dobrý pocit. Takže buď jsem divná nebo na mě působili nějaké nadpřirozené síly 😀

Naše ubytování a okolí resortu

Co se týče ubytování, dali jsme přednost chatičkám (1 bungalow pro 2 lidi) v přírodě na západní straně ostrova, kde se rozprostírala i Sunset beach. Pozorování západu slunce bylo nádherné, pláž se zdála na první pohled taky krásná, ale musím bohužel přiznat, že po procházce na téhle pláži jsme zaregistrovali velké množství střepů z rozbitých lahví. Měli jsme i dost štěstí, protože spousta skla bylo čiré barvy a nebyli v písku skoro vidět. Potom jsme vyzkoušeli moře, ale když jsme plavali dál, neustále jsme naráželi na korály, takže jsme plavání “doprostředka do hloubky” vzdali a ráchali se jenom na kraji. Další den (po tom co si kluci půjčili potapěčské brýle) nám sdělili, že jsme měli další štěstí, protože se tam nachází velký korál pokrytý mořskými ježky. Ouuuu….za sebe můžu říct, že šlápnutí na mořského ježka mi stačilo 2x v Chorvatsku, kde jsem byla s programem Mořský koník. Víckrát už NE!

Jediná zábava na téhle pláži byla, když jsme shazovali kokosy z palmy a opravdu stály za to 🙂

Cesta ZPĚT

I když jsme přijeli na ostrov společně, později jsme se rozdělili na 2 skupinky. Naši mladí Robinsoni se rozhodli o prodloužení pobytu. Sice jsme se trošku báli, aby jim vydrželo hezké počasí a neměli problémy cestou zpět, ale nakonec všechno dobře dopadlo.

Původně jsme se chystali navštívit ostrov Bali, ale jak možná někdo víte, vybuchla jim o prázdninách sopka Gunung Agung a o pár dní později na vedlejším ostrově Lombok proběhlo v několika vlnách zemětřesení.

Takže i když nám okolnosti nepřály v návštěvě ostrova Bali, náhradní místo – ostrov Koh Lipe – dopadlo nad očekávání báječně!