1.12.2017

Naše cestování pokračuje opět s leteckou společností AirAsia do sousední země – Malajsie, kde máme jednodenní zastávku v hlavním městě Kuala Lumpur. Z letiště nás čekala cesta autobusem, protože letiště je vzdálené zhruba 60km od centra Kuala Lumpur.

V centru nás čekal přestup na metro trasy KL MONORAIL LINE a cesta z bodu A: KL SENTRAL do bodu B: HANG TUAH (pro zajímavost je níže mapa metra). Docela jsme si užili hledání správné trasy a ještě jsme ani netušili, že mají metro nad i pod povrchem, tudíž jsme zezačátku pořád bloudili v podzemí, až jsme nakonec zjistili, že naše trasa vede nadzemí.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kuala_Lumpur_Public_Transport.svg

Nedaleko od zastávky HANG TUAH jsme měli zabookovaný hotel Maison Boutique, kde jsme zůstali do dalšího dne.

2.12.2017 – Cesta na ostrov Langkawi

Už jsme měli možnost letět s největším letadlem a nyní se nám poštěstilo, jaké to je cestovat s mini letadlem. Vzhledem k tomu, že mi létání a celkově cestování nedělá dobře, beru si vždy preventivně kinedryl. Nooo ale tentokrát jsem si řekla, že absolvujeme již několikátý let během krátké doby a mnoho přesunů po Thajsku mám také za sebou. Celkově jsem měla už zhruba 8 kinedrylů, takže jsem si říkala, že by bylo dobré jeho konzumaci omezit. Vždyť letíme necelou hodinku, to přeci zvládnu. Nicméně jsem si vybrala špatný čas na zkoušku “létání bez kinedrylu”. Vzhledem k velikosti letadla to házelo o dost víc než normálně a já už při vzlétání hledala pytlík a začala zhluboka dýchat. Já, která nechodím na žádnou pouťovou atrakci, jsem si jakoukoli změnu směru užívala jako na horské dráze. Jen co jsem se po 30 minutách oklepala nám letuška s úsměvem donesla občerstvení. Asi tu nemusím psát, jak nadšená jsem z toho byla. Jediné co jsem byla schopna si vzít, tak mangový džus, který jsem zbytek letu po troškách usrkávala. Sedvič jsem si sbalila do batohu. Naštěstí jsem let absolvovala bez trapasu, ale ještě 2 hodiny po přistání mi do smíchu nebylo.

Ostrov Langkawi – klenot Kedah

Je okresem a souostrovím 99 ostrovů v Andamanském moři státu Kedah, který leží u hranic Thajska. Největší z ostrovů je Pulau Langkawi s hlavním městem Kuah. V roce 1987 byl v rámci podpory cestovního ruchu osvobozen od daní a jedná se tak o bezcelní ostrov. V roce 2007 získal také status světového geoparku UNESCO. Není zde žádná veřejná doprava.

Ze všech ostrovů jsou pouze 4 obydlené – Langkawi (hlavní ostrov), Tuba, Rebak a Dayang Bunting.

Kawah Padi Garden Villa

Nachází se téměř uprostřed ostrova poblíž historického sídla Makam Mahsuri (mausoleum Mahsuri) a ještě před nedávnem by ho nenašel ani vyhledávač GOOGLE. Jde totiž o stavbu resortu o 6 bungalovech pro hosty, 1 budově pro dobrovolníky a budoucí venkovní kuchyni s barem a bazénem. Je sice od pláže tohle místo daleko, ale když máte po ruce skútr, tak jste za 20 minut u moře. Nevěděli jsme, jak se nám tu bude líbit, ale vzhledem k tomu, že jsme zde zabydleni už více než měsíc, můžu potvrdit, že první zkušenost s workaway vyšla skvěle. Připadám si jako doma na vesnici, když jsou letní prázdniny a skoro celý čas trávíte venku, sluníčko pálí, občas zaprší a vy stále něco kutíte na zahradě. A aby toho nebylo málo, tak ani vařit se vám doma nechce, takže oceníte, když máte venkovní kuchyni.

A i když se zatím jedná pouze o stavbu, už se můžeme pochlubit pár skvosty ze zahrádky.