Město situované na východním pobřeží Thajského zálivu v provincii Chonburi. Patří do skupiny nejnavštěvovanějších míst v Thajském království, ale až do šedesátých let minulého století šlo pouze o rybářskou vesničku. Když někdo vysloví tohle město, bohužel se většině lidem vybaví pouze nevzhledné a špinavé pláže, noční kluby, kabarety, go-go bary, diskotéky, vysoká kriminalita a především zábava, za kterou spousta turistů právě do této oblasti míří – sexuální turistika a ikonická WALKING STREET. Pokud sem cíleně zamíříte, každý si najde to své (na tomto místě není nic nemožné). Nepříjemností je ovšem značné procento výskytu pohlavních chorob a AIDS. Pokud jde o mě a Martina, noční život jsme si s klidem nechali ujít a rozhodli se pro mnohem krásnější a bezpečnější místa.

Pattaya je mimo jiné také velice oblíbená pro lidi v důchodu z jiných zemích a to nejen díky stálému příjemnému klimatu, ale také pro mnohem nižší náklady na živobytí a neustálou zábavu. Pláž Pattaya je rovnoběžná s centrem města a vede až k Walking Street. Podél se nachází spoustu obchodů, barů, restaurací a kanceláří s atrakcemi pro turisty. V zátoce kotví celá flotila rychlých člunů, které zajišťují výpravy k okolním ostrovům.  Bohužel má tento masivní turismus dopad na přírodu. V červnu 2016 uvedl Krajský úřad pro životní prostředí informaci, že mořská voda podél zaneprázdněných centrálních pláží Pattaya je ve velmi špatném stavu, a může tak ohrozit lidský a především mořský život.

16.11. – 29.11.2017

I přes to, že tzv. baťůžkáři se této oblasti vyhýbají obloukem, našli jsme za velice dobrou cenu krásné ubytování v ještě nedokončeném The Peak Towers a několik míst pro výlet. Pokud jde však o pláž a moře, tak jsme se byli podívat z celých 13 dní pouze 2x a stačilo nám to. Moře špinavé a opalování na pláži bylo každých 10 minut doprovázeno nějakou nabídkou od místních prodejců – ovoce, jídlo, masáž, náramky a jiné cetky atd.

Noooo a ještě jedna věc, kterou jsme moc nemohli vystát. Oblast je velice oblíbená u turistů z Ruska, takže když jsme vyšli to ulic, tak i místní obyvatelé u stánků na nás mluvily nejprve rusky. Nebo pokud jsme si chtěli něco přečíst, měli jsme na výběr buď thajštinu, nebo azbuku. Ohledně cen ani nemluvím (od 100 THB výš) …..Pokud to mohu shrnout, tak se především jednalo o takové malé Rusko v Thajsku.

Svatyně Pravdy

Jde o celodřevěnou budovu plnou soch na základě tradičních buddhistických a hinduistických motivů. Je postavena tak, aby odolala větru a slunečnímu záření u pobřeží. Myšlenka tohoto projektu vznikla v roce 1981 a dnes není ještě zcela dokončena. Konec stavby je naplánován na rok 2050. Budova je postavena do čtyř křídel věnovaných thajské, khmerské, čínské a indické náboženské ikonografii. Hlavní styl je založen na thajské architektuře období Ayutthayan. Vidíme zde ručně vyřezávané dřevěné sochy odvozené od různých uměleckých tradic. Obrovské množství řezbářů tu pracuje každý den. Pro zajímavost: budova se nepoužívá jako chrám.

Wang Sam Sien

Neboli malá Čína v Pattaye. Wang Sam Sien byl založen pro prezentaci sbírky čínského umění a návštěvníkům nabízí přírodní prostředí se spoustou rostlin a zahradou. Lokalita je skvělým příkladem tzv. Feng Shui, které je nezbytnou součástí čínského přesvědčení. Feng znamená vítr a Shui znamená vodu. V zadní části vidíme kopce a vpředu rybník. Čínská kultura věří, že vítr a voda jsou spojeny s dobrým zdravotním stavem. Nachází se zde také krásná dlouhá zeď reprezentující 24 příběhů. Tohle místo učí návštěvníky o významných postavách, strukturách a událostech z čínské historie.

Wat Phra Yai

Největší Buddha provincie Chonburi se nachází na vrcholu kopce Pratamnak. Oficiálně je nazván Phra Buddha Sukhothai Walai Chonlathan, ale je také známý jako Luang Pho Yai. Měří asi 18 metrů a byl postaven v roce 1977. Nahoru vede dlouhé schodiště lemované dvěma zlatými hady. Nahoře kolem největšího Buddhy je několik dalších menších Buddhů.